Ce faci ca florile sa reziste acum in mijlocul sezonului de nunti cand trebuie sa le transporti la temperaturi de peste 35 de grade Celsius? Designul floral este, atat o arta cat si o stiinta, iar pentru a face arta, este nevoie sa cunosti stiinta din spatele acesteia. Diferenta intre un designer florist si un amator, este exact aceasta stiinta din spate.

Mai ales la inceput de drum,  cand intri in aceasta frumoasa industrie, ai impresia  ‘’ca  nu este mare filozofie sa pui cateva flori impreuna si sa realizezi un buchet de mireasa sau sa ‘’infigi’’ cateva flori intr-un burete si apoi sa le livrezi la restaurant.’’

Dar ce te faci,  cand in toiul sezonului de nunti, afara sunt peste 35 de grade Celsius si tu ai de livrat flori dintr-un capat in celalat al orasului?

 Iti spun acum care este stiinta din spate:

 

  1. HRANA PENTRU FLORI.

O data ce florile au fost culese, fotosinteza se opreste, astfel florile nu isi mai produc hrana singure si nici nu isi mai pot extrage apa din propriile radacini. Hrana florala sau ‘’flower food’’ , se adauga intr-un vas cu apa curata, indiferent ca este un vas din plastic sau din sticla.

 Nu recomand vase metalice, metalul fiind coroziv dauneaza florilor. Foloseste instructiunile de pe ambalaj, pentru dozajul potrivit cantitatii de apa. Exista si solutii speciale pentru anumite tipuri de flori, cum sunt Orhideele, Liliacul( Syringa Vulgaris), Viburnum Opulus.

 

  1.  BURETELE FLORAL

La fel si buretele floral se hidrateaza tot in apa cu hrana de flori. Desigur, buretele se hidrateaza cu stanta in sus, fara sa il apesi  sau sa il intepi cu sarma . Se hidrateaza in 56 de secunde si il poti folosi pentru creatiile florale.

 

  1. PULVERIZAREA FLORILOR SI SIGILAREA LOR IN FOLIE DE PLASTIC.

 Dupa ce ai aranjat florile, indiferent de sursa de apa pe care o folosesti, ca este burete floral,  eprubete sau ai realizat un buchet de mireasa, vei crea un mediu in care florile sa se hidrateze in continuare.

E musai sa intelegi ca florile se deshidrateaza prin transpiratie si respiratie, astfel sigiland buchetele sau aranjamentele in pungi de plastic sau folie, vei crea acel spatiu in care florile raman hidratate. Se pulverizeaza foarte bine florile cu apa curata, inainte de a le infolia. La fel  si  sacul de plastic, tot cu apa curata. Se pulverizeaza pe toata suprafata. Apoi se introduce aranajamentul floral sau buchetul,  in acel sac de plastic bine pulverizat. Este important sa ai grija atunci cand acoperi florile, sa fie acoperite pe toata suprafata lor, astfel incat apa sa nu se evapore.

Super! Ai creat astfel  un mediu de hidratare a florilor.

 

4.INTUNERIC SI RACOARE

In noul mediu creat, le mentii la rece si la intuneric, pana in momentul transportului. Bun, acum ai de fapt un mediu super hidratant pentru  flori, indiferent ca sunt 40 de grade Celsius afara, poti sa transporti florile  intr-un astfel de mediu. Totusi sa nu exagerezi cu timpul in care florile stau in masina, unde temperaturile pot ajunge pana la 50 de grade Celsius.

 

5.PUNGI CU GHEATA.

Pentru cazuri de urgenta, cum ar fi  cazul buchetelor de mireasa si a lumanarilor de cununie, astfel infoliate,  poti sa le ambalezi in cutii de carton cu cateva pungi cu gheata, pentru a mentine o temperatura cat mai scazuta. Atunci cand cunosti stiinta florilor, iti este mult mai usor sa te concentrezi sa creezi arta si chiar sa gasesti  inspiratie in mediul din jurul tau.

PS: Ca tot am povestit despre canicula te las inspirata de acest design floral intr-un cornet de inghetata pe care l-am creat la una dintre demonstratiile mele de design floral.

Cum salvezi florile pe canicula?

 Iti doresc o vara savuroasa si multa inspiratie de vara!

 Te pup si te imbratisez cu drag, florist talentat!