Ce mică-i vacanţa mare! Asta spunea un cântec, despre vacanţa mare a copiilor, cântat de Corina Chiriac, dar oare despre vacanţa adulţilor cine vorbeşte?

De ce odată deveniţi adulţi, vacanţa a intrat la apă, lăsându-se aşteptată câteodată mai mulţi ani la rând şi atunci când se apropie, o aşteptăm cu ‘’sufletul la gură’’ ca pe un colac de salvare de la nebunia de zi cu zi.
Hmmm, cu “sufletul la gură”… Este ciudat cum câteodată, cuvintele pe care le rostim în mod automat încep să aibă o altă rezonanţă. Parcă îţi transmit un mesaj.
Da, cu “sufletul la gura”, căci sufletul nu a mai putut suporta tratamentul pe care îl aplicăm zilnic.
Sufletul nu s-a obişnuit, doar noi ne chinuim să ne obişnuim, ani de zile, cu aceeaşi rutină de a face ceea ce nu ne place, de a merge într-un loc în care 10 ore pe zi aşteptăm să plecăm din acel loc, pentru a te întoarce a doua zi din nou cu mare lehamite.
La un moment dat, sufletul iese de la locul lui, căci el nu s-a obişnuit şi chiar nu mai suportă. De aceea, “așteptăm” vacanţa cu “sufletul la gură”.
Un alt cuvânt care nu mai vrea să fie la locul lui este “așteptăm”.
Oare ce aşteptăm?
De ce aşteptăm?
Păi… aşteptăm vacanţa pentru că ea ne va da un moment de odihnă, pentru că vacanţa ne va face să ne simţim din nou vii, pentru că ne va face din nou curioşi de explorare, pentru că vacanţa ne va aduce în prezent şi nu ne pune în situaţia să rostim “abia aştept week-end-ul” sau “abia aştept să se termine ziua de azi”.
Unde ne-am pierdut puterea de a ne lua vacanţă o dată la câteva luni sau poate mai bine să ne luăm o vacanţă mare sau să trăim în vacanţă în fiecare zi?

“Doamne Andreea, tu vorbeşti de lucruri imposibile sau faci mişto de noi, astfel de poveşti am mai auzit de la “ăștia” din dezvoltare personală sau vreunul care şi-a descoperit mai nou vocaţia.”

Totuşi cred că atât cât suntem vii şi suntem încă pe Pământul acesta, avem dreptul să ne punem măcar întrebări, măcar atâta praf de putere ne-a mai rămas pe undeva.

Oare acolo în copilărie am lăsat puterea? Atunci simţeam că ni se cuvine să avem vacanţă câteva luni şi să facem ce vrem noi, în limitele îngăduite de părinţi.
Mergeam la bunici la ţară unde ne jucam în iarbă, sau ne ajutam bunicii prin grădină sau la cules de fructe, alţii inventam jocuri şi ne jucam în spatele blocului, mergeam la ştrand cu colegii sau cu cortul împreună cu părinţii, descopeream în fiecare zi ceva interesant de făcut, fără să ne plictisim de acelaşi bloc, aceeaşi curte, aceeaşi camarazi de joacă. Pentru că făceam ceea ce ne place şi era normal să facem asta.
Puterea am predat-o puţin câte puţin, dar totuşi nu de tot, căci atunci când simţim că nu se mai poate, spunem: VREAU VACANŢĂ, vreau să schimb ceva în viaţa mea, adică vreau să fac ce vreau eu, nu ce vor alţii.

Vacanţă de fapt înseamnă “sunt liber să fac ceea ce îmi place şi când îmi place”.
Bineînţeles, după atâtea luni de muncă şi de a face ceea ce nu îţi place, cele 7 zile de vacanţă, se transformă în mormăit şi în somn, de cele mai multe ori, căci corpul are nevoie să îşi revină la viaţă. L-am sedat atât de mult cu ceea ce nu îi place, că este amorţit dragul de el.
Dar după acele zile în care te comporţi ca “o focă”, mers la micul dejun, plajă, mers la prânz, somn în cameră, mers la plajă, mers la cină şi iar în cameră, ceva în tine începe să vibreze.
Este energia de a trăi, a descoperi, îţi descoperi curiozitatea de a cerceta, începi să vezi frumuseţea locurilor, culorile devin mai dulci şi îţi vine să te trezeşti la răsăritul soarelui în fiecare dimineaţă.

Oare de ce se întâmplă asta?
Pentru că îţi bucuri sufletul şi nu îl mai vinzi în fiecare zi făcând ceva ce nu îţi place şi nu te împlineşte.
Suntem aici pentru a căuta ceea ce ne place şi a face lucrurile care ne fac să ne simţim vii, acesta este de fapt felul în care putem să fim în vacanţă în fiecare zi.
Şi poţi să faci ceea ce îţi place în fiecare zi, fără a mai fi cu “sufletul la gură” după vacanţă, aşa s-a întâmplat şi pentru mine când am început să fac ceea ce îmi bucura sufletul: cursuri de design floral.
Am făcut pact cu sufletul meu! Fă pact cu sufletul tău, care îţi vorbeşte în fiecare zi.

IMG_2058 IMG_2099 IMG_2155 IMG_2161 IMG_2382 IMG_2551