Acest articol este pentru oricine vrea sa devina un DESIGNER  FLORIST!

Îmi permit sa mă adresez vouă, ca si viitoare generație de floriști educați, pentru ca altfel cu siguranța nu ați fi aici, in acest moment.Sunteți aici pentru ca va doriți mai mult, pentru ca vreți sa faceți o schimbare in viața voastră si pentru ca vreți ceva diferit.Sunt mandra sa duc aceasta misiune in Romania, aceea de a construi o noua generație de floriști, acea generație de floriști educați!

 

In primul rând trebuie sa lămurim ce înseamnă sa fii designer florist? Dar pentru a lamuri treaba asta, trebuie sa lămurim foarte clar, ce este designul floral.

Mai ales ca acum 6 ani când am lansat in premiera in Romania cursurile Floristiq Art, nici nu exista acest termen in Romania si încă mai este mult de munca pentru ca toata lumea sa îl înțeleagă. Însă, noi floriștii trebuie sa știm exact la ce se refera.

designer florist

.

  1. Designul floral este arta utilizării pantelor si a florilor pentru a crea o compoziție florala armonioasa.

Este un domeniu regăsit inclusiv in Egiptul antic, dar designul floral din ziua de astăzi a fost influențat de stilul Estic si cel European

Acum ca este clar ce este designul floral putem ajunge la  Designerul Florist, cel care are doua roluri.

 

  1. Acela de a realiza compoziții florale care incorporează elementele si principiile designului floral.
  2. Vinde emoții.

 

Dragii mei, ceea ce faceți atunci când deveniți designer floriști, nu este sa vindeți buchete sau aranjamente florale, acelea sunt doar o reprezentare a emoțiilor in realitate.

Sa devii designer florist îți da voie sa te conectezi cu natura, sa creezi lucruri minunate cu flori si sa aduci valoare clienților din comunitatea ta.

Gândiți-va puțin la momentele cele mai importante din viața unui om: nașterea unui copil, aniversare,  ceremonia de absolvire,  Valentine’s day (care tocmai a trecut si sper ca ați petrecut-o așa cum se cuvine) ziua nuntii, ceremoniile funerare, acolo își are rolul designerul florist.

Aceste momente importante sunt punctate prin flori.

Responsabilitatea noastră ca si designeri floriști este de a transmite emoțiile oamenilor in acele momente, prin flori.

Nu este suficient sa înfigem niște flori într-un burete, trebuie sa cunoaștem de ce facem acest lucru si ce emoție vrem sa transmită acele flori.

Aceasta este de fapt datoria noastră, sa știm ce facem cu florile  pentru a transmite emoții.

 

Lumea se transforma si se schimba foarte repede, după cum știți si voi. Pana acum câțiva ani nici nu știam de Facebook, iar azi nu mai putem trai fără el.

La fel si in aceasta industrie, lucrurile se schimba foarte repede, nu este suficient sa știm sa facem un anumit tip de design, caci imediat după ce l-am fotografiat si l-am pus pe Facebook, este instant copiat, in cel mai bun caz, in cel mai rău caz este catalogat drept: „am mai văzut așa ceva, neinteresant!” si atunci este ignorat.

Nu este suficient doar sa știm câteva designuri, caci acest lucru nu ne va face sa creștem si sa ajungem in top si mai greu, sa ne menținem acolo.

 

Designer florist are in dreptul lui verbul : ‘’a fi’’, nu ‘’a face’’, floristica este un stil de viață, este mai mult decât o meserie.

 

De aceea primul pas pe care trebuie sa îl faci pentru a deveni designer floriști este:

 

1.Sa ai o Pasiunea foarte puternica

Confucius spunea:” Alege-ți o munca care îți place si nu vei mai fi nevoit sa muncești nici o zi in viața ta”.

Totul începe de la pasiune, o energie in interiorul tău care te face sa te simți viu, care te face sa îți dorești sa experimentezi aceasta stare in fiecare zi din viața ta.

Pasiunea pentru natura si pentru oameni- daca nu ai aceasta deschidere, atunci îți va fi foarte greu, pentru ca treaba noastră ca si designeri floriști, este sa facem un liant intre natura si om.

Daca nu iubim natura, nu vom putea avea grija cu adevărat de flori si de plantele cu care lucram, iar daca nu iubim oamenii, nu vom putea sa transmitem emoțiile lor prin flori, caci nu ne vor interesa.

 

Acesta este pasul de START in ceea ce înseamnă călătoria către a deveni un Designer Florist.

 

 

  1. Curajul pentru a pune in fata oamenilor creațiile tale.

Este curajul de a începe, curajul sa te duci înainte fără a avea vreo garanție de succes.

Am plecat din business-ul pe care il aveam cu mama mea si m-am dus intr-o directie unde nu era nimic. Eram ca si pe un câmp gol, unde nu creștea nimic si eu m-am dus sa seamăn.

Bineînțeles ca familia mea nu a fost de acord cu decizia mea, dar îmi doream atât de mult sa dau șansa floriștilor din Romania sa aibă acces la educație, sa simtă exaltarea pe care eu am simțit-o la cursurile pe care le-am făcut, încât nu mai conta nimic.

Singurul care m-a susținut si a avut încredere in mine la acel moment, a fost iubitul meu, care este si partenerul meu in acest business.

Nu din rea voință se întâmplă sa nu fi susținut de către familie, ci din frica ca vei eșua si vei suferi. De la mama mea am învățat baza in business si cum sa mă comport cu clienții, dar atunci i-a fost frica sa ca voi eșua.

Curajul nu înseamnă lipsa fricii, îmi era si mie frica, dar dorința de a face educație in designul floral in Romania, era mult mai mare.

 

3.Perseverenta este esențială atunci când ai început sa îți demarezi activitatea ca si designer florist si după o perioada, începi sa dai de greu, iar atunci când ești obosit, când ești dezamăgit, când cei de lângă tine pleacă si nu te mai susține nimeni,  atunci este momentul sa pui perseverenta in aplicare si sa continui, indiferent cat este de greu. Perseverenta este o alta forma de curaj. Perseverenta este de fapt unitatea de măsură a încrederii in ceea ce ești si in ceea ce faci. Cu cat crezi mai mult, cu atât mai mult vei persevera si vice-versa, cu cat mai mult vei persevera cu atât mai mult vei crede in tine.

Nu exista eșec dragii mei, da exista dezamăgire, eșecul nu exista cu adevărat, ci exista: „ori am renunțat prea repede, ori trebuie sa schimb direcția”.

 

  1. O atitudine potrivita si aceea este : Găsesc soluții!

Fără atitudinea aceasta, ca veți găsi soluții in orice situație, nu veți avea o viață fericita ca si designer florist. Floristica este un stil de viață, așa ca pe lângă faptul ca dăruim emoții oamenilor din jur, ceea ce facem trebuie sa ne împlinească in primul rând pe noi. Am văzut foarte mulți floriști super stresați, înainte de aproape fiecare nunta sau eveniment.

Este un domeniu minunat, dar cu imperfecțiunile lui, astfel ca ești supus la clienți dificili, la situații neașteptate, la momente de criza, la perisabilitatea florilor( care de-a lungul timpului se poate  transforma într-un avantaj, dar asta am sa v-o spun la momentul potrivit), de aceea este foarte necesar, as spune chiar imperios, sa aveți atitudinea: GASESC SOLUTII, indiferent de situație.

Primul lucru pentru a întâmpina multe din cele de mai sus, se pot preveni prin multa organizare, prin multa cunoaștere si prin educație.

Daca știi cum sa tratezi florile corect si apoi designurile finale cum le finisezi, de cele mai multe ori nu ajungi in situație in care sa pui aranjamentele seara la nunta si a doua zi sa te sune mireasa, ca florile ei sunt ofilite.

Nu ajungi in situația in care sa vina nasul după buchet si acesta sa nu fie gata.

Si așa mai departe.

 

 

  1. Pasul cel mai important este Educația continua, dragii mei! Poți sa ai atitudinea potrivita, curaj suficient, dar daca cunoștințele de design floral lipsesc, atunci putem aranja de 10 ori buchetul respectiv si tot sa nu fie armonios.

Educația in designul floral ne dezvolta  abilitățile tehnice de design( adică elementele si principiile designului floral).

In spatele fiecărui design sunt  5% inspirație si 95% transpirație si educație.

Elementele si principiile designului floral puse in practica prin tehnica adecvata, stau in spatele a tot ceea ce vedeți prin cărți, prin reviste, pe internet ca si designuri florale, in plus este foarte multa munca.

Elementele si principiile designului floral sunt de fapt temelia oricărui designer florist si din păcate in Romania, nu a existat nici o educație in domeniu care sa predea aceste principii.

Dar, atunci când reușim sa facem ceea ce ne-am propus, satisfacția, entuziasmul, bucuria, încrederea in noi ca putem face ceea ce ne propunem, este inegalabila.

Cu toate ca este o munca solicitanta, meseria de designer florist, a fost votata ca una dintre cele mai fericite meserii din lume, caci atunci când ai muncit pe rupte si ești obosit, dar te suna mireasa cu vocea tremurând de emoție ca i-ai împlinit visele, ca buchetul ei a fost cel mai frumos buchet pe care l-a văzut vreodată, atunci dispare toata oboseala si truda.

Prin educație ajungem sa cunoaștem ce sta la baza fiecărui design si sa înțelegem de fapt ce înseamnă cu adevărat designul floral, pentru ca mai apoi sa punem tot talentul si sa cream lucruri fantastice cu flori.

 

Deci avem nevoie de cei 5 pași:

  1. Pasiune, 2.Curaj, 3. Perseverenta, 4. Atitudinea găsesc soluții, si 5. Educație

 

Mi-au trebuit 13 ani, pentru a reuși sa îmi completez puzzle-ul, pentru ca nu m-a învățat nimeni care sunt bazele designului floral, chiar daca mentorul meu este cel mai bun profesor de design floral din lume, chiar daca am învățat de la cel mai buni, am umblat Europa in lung si in lat ca sa îmi dau seama ce sta la baza la tot ceea ce am învățat, caci nici unul nu mi-a predat direct Principiile si Elementele Designului Floral.

De aceea mi-am promis ca voi face un curs care sa sintetizeze tot ceea ce am învățat eu in cei 10 ani si sa ii pun într-o formula in așa fel încât floriștii din Romania sa nu stea 13 ani sa își facă singuri puzzle-ul pentru a înțelege ce sta la baza designului floral.

Așa s-a născut FOUNDATION in Floral Design si prima generație de Designeri Floriști educați din Romania.

designer florist

Foundation prin cele 3 module a cate 5 zile fiecare, este singurul sistem de educație din Romania, in care poți sa înveți Principiile si Elementele Designului floral si tehnicile care stau la baza designului floral.

Aceste principii si elemente, daca nu ti le explica nimeni sunt foarte greu de înțeles, chiar daca aparent toata lumea a auzit de ele si nu sunt lucruri inventate peste noapte.

 

Faptul că investești în educația și perfecționarea ta, deja te situează mai sus decât majoritatea, iar rezultatele nu vor înceta să apară. Înscrie-te acum la FOUNDATION in Floral Design si fa primul pas către a deveni un DESIGNER FLORIST.

Detalii si înscrieri, aici: http://floristiqart.com/sales/fifd.html

designer florist

 

Ne vedem la Cluj!

as signature