Sezonul mireselor a inceput, asa ca retelele de socializare abunda de poze cu buchete de mireasa. Stiam de la finalul anului trecut care vor fi trendurile in materie de flori pentru sezonul de nunti 2017, iar suculentele cu siguranta erau unele dintre florile din top.

Am ales sa vorbesc despre suculente, pentru ca pe langa ca sunt in trendurile buchetelor de mireasa, sunt si foarte dragalase si rezistente si pe deasupra putem gasi  mai multe utilitati acestor plantute. Floristii din cadrul cursurilor Floristiq Art, ma intreba frecvent cum folosim suculentele in buchete de mireasa, am sa ajung si acolo, dar in primul rand vreau sa vorbesc despre originea lor.

Atunci cand cunoastem un pic de  botanica, ne este mult mai usor sa conditionam florile, sa le manevram si sa le folosim in cele mai potrivite moduri, pentru ca le cunoastem originea. Aceste plante denumite ‘’Suculente’’ provin din medii aride, iar numele provine din cuvantul latin ‘’sucus’’, care inseamna suc. Ce deducem de aici, este faptul ca aceste plante sunt capabile sa reziste foarte mult timp fara apa preluata din mediul exterior, ele avand deja inmagazinata apa si substante nutritive in frunze si tulpini.  Asa ca in timpul verii, cand avem nunti in perioade toride, suculentele sunt foarte potrivite in buchetele de mireasa, dar si in aranjamentele florale.

Mai departe se pune intrebarea :’Si cum folosim suculentele avand in vedere ca nu au tije florale, cum au celelate flori?’’

Vom urma urmatorii 5 pasi:

  1. Taiem tulpina planetei, cu un cutit de flori sau cu o foarfeca ascutita, indepartand-o de pe planta mama,  in cazul in care avem mai multe ramificatii ale plantei in acelasi ghiveci.
  2. Daca este o sigura planta in ghiveci, putem sa scoatem cu grija ghiveciul si sa indepartam usor pamantul de pe radacini, astfel ne putem folosi de toata lungimea tulpinii, iar la replantare, putem sa ne folosim de acele radacini.
  3. Acum ca avem o singura planta cu tulpina,  vom insarma planta cu o sarma constructiva, diametrul sarmei va fi decis in functie de greutatea plantei, astfel incat sarma sa sustina planta, dar sa nu fie, nici prea groasa, pentru a frange tulpina plantei.

In cazul in care avem o suculenta foarte mare si foarte grea, vom avea nevoie de un ajutor, astfel vom avea nevoie de un bat de frigarui, pe care il introducem in mijlocul tulpinii, si apoi insarmam, ca si cum am avea o tija naturala lunga.

  1. Insarmarea se face extern, ulterior, se sigileaza cu ajutorul benzii de hartie cerata, pe care noi floristii o numim ‘’tape’’.
  2. La final vom obtine, dupa sarmare, atat lungimea de care avem nevoie pentru a fi introdusa in buchet, cat si sustinerea plantei, pentru stabilitate.

 

De aici incolo, tine doar de creativitatea fiecarui florist in parte, cum sa utilizeze aceste frumoase bijuterii vegetale, care au devenit atat de populare in ultimii ani si vor mai ramane in trend cu siguranta si anul viitor.

Un alt ‘’pont’’’ pe care ti-l ofer, este pe partea de vanzare a buchetelor cu suculente.

Atunci cand propuneti unei mirese un buchet ce contine aceste plantute, puteti sa ii explicati faptul ca aceste plante sunt rezistente si se pot replanta imediat ce restul florilor din buchet s-au ofilit. Replantarea se face foarte usor, intr-un ghiveci cu cateva pietricele la baza( pentru drenaj), iar deasupra se adauga pamant  de plante,afanat.

Ulterior se poate chiar inmulti foarte usor, despre asta voi vorbi intr-un articol viitor :).

Astfel vor avea o amintire vie a buchetului de mireasa.

Cu cateva zile inainte de aniversarea primului an de casatorie, puteti sa complotati impreuna cu mirele, anuntandu-l  sa revina la voi, cu una dintre suculentele din buchetul de mireasa si sa ii creati o bijuterie florala pe baza acestei plante.

Ce minunat cadou la un an dupa nunta lor magica! Sunt sigura ca si tu ai idei despre buchete cat mai creative, ce contin suculente, asa ca astept pozele cu buchetele create.

Mult succes si maxima creativitate!

Cu drag,

Andreea.