Traim intr-o lume plina de imagini si ochii nostri clipesc intr-o abundenta de fotografii. De cand cu tehnologia smartphone-urilor, ‘’ a face poze’’ a devenit un automatism. Avem salvate mii de fotografii in telefon si  apasam butonul de ‘’Camera’’ pentru orice consideram interesant sau frumos in jurul nostru. Nu mai este o noutate faptul ca, atunci  cand mai ai si afacerea ta, mai ales intr-un domeniu creativ, cum este cel al florilor, fotografia a devenit extrem de importanta in tot procesul de marketing.

Marketingul este 80% din orice afacere si fotografiile tale sunt agentii tai de marketing.

Unele dintre cele mai importante modalitati de promovare din ziua de astazi, sunt canalele de socializare. Asta inseamna  ca, avem nevoie de fotografii cat mai reprezentative pentru afacerea noastra! Sa nu ne intrebam de ce afacerea noastra nu prea functioneaza, daca postam fotografii la care nici noi nu am da un ‘’Like’’. Dupa ce am vazut postarile zilnice ale floristilor de pe Facebook, mi-am dat seama ca floristii au nevoie de niste de lectii de fotografie.

Asa am ajuns ca in cadrul cursurilor noastre de la Floristiq Art, pe langa informatii de floristica, sa introducem si informatii de fotografie. Floristiq Art este o scoala de design floral, dar noi nu facem cursuri de design floral.

Cu adevarat ceea ce  facem, este ca ne intalnim in ‘’familie’’ si invatam lucruri care ne ajuta sa devenim mai buni floristi, sa ne dezvoltam afacerile cu flori, sa ne depasim limitele, cam asta facem noi de fapt la Floristiq Art. Astfel ca toti cei care impartasesc informatia in cadrul ‘’familiei’’ ca si profesori, sunt cu totul speciali si au aceleasi valori cu ale mele si ale echipei mele.

Ionut Fechete, fotograf de nunta din Cluj, este unul dintre ei, ca si profesor de fotografie la Floristiq Art. Ne-am cunoscut dupa ce a realizat fotografiile  unor aranjamente florale ale uneia dintre miresele mele. Am lucrat cu multi fotografi in decursul acestor ani, dar au ramas la nivelul de colaboratori si nimic mai mult. Cu Ionut, a fost altceva!

Este omul care debordeaza de energie, este cel care iti zambeste de fiecare data cand te vede, este cel care iti sare in ajutor atunci cand ai nevoie, este cel care stie sa imortalizeze cu ajutorul aparatului de fotografiat, cele mai surprinzatoare momente si detalii. A devenit un bun prieten si parte din familia Floristiq Art. Tin minte prima zi in care a venit la curs, era emotionat, dar isi dorea atat de mult sa impartaseasca din cunostintele lui de fotograf si sa ajute floristii sa faca fotografii cat mai frumoase.

 

Am prins cateva idei esentiale predate de Ionut in cadrul cursului si vreau sa le impartasesc cu tine:

 

  1. Alegerea backround-ului( ai grija sa nu ai tomberoane in imagine, sa nu fie hartii pe jos sau detalii inutile). Backround trebuie sa fie curat, fara elemente care distrag atentia de la subiectul principal al fotografiei – buchetul sau aranjamentul.
  2.  Cautarea unei lumini care avantajeaza buchetul ( fotografiaza buchetul sau aranamentul in lumina directa a soarelui pentru a evidentia in fotografie umbre puternice sau in umbra, pentru o lumina soft si un rezultat final mai delicat.)
  3.  Stabilirea unghiului de fotografiere ( perpendicular, de jos sau de sus, in functie de ce vrei sa evidentiezi in buchet)
  4.  Fotografiaza intreg buchetul si fotografiaza si detalii din buchet.

Toate lucrurile sunt legate intre ele in orice meserie si in orice afacere, mai ales in afacerea cu flori. Fotografiile sunt oamenii nostri de marketing, marketingul ne aduce mai aproape de clientii nostri si  spun povestea afacerii noastre. De astazi fii atent la pozele pe care le creezi,  caci nu exista fotografii nereusite, ci doar fotografi neexperimentati.

Ps: Nu a fost nimic premeditat si aranjat, dar cu ajutorul acelor fotografii ale designurilor mele pentru mireasa de la prima intalnire cu Ionut,  am ajuns sa fiu selectata si publicata in catalogul international al floristilor ‘’FLORAL ART BOOK’’.

Cam asta pot face doi oameni care impartasesc din pasiunea lor.

 

Cu drag, Andreea