Daca lucrezi cu florile, sigur ai trecut prin experienta noptilor petrecute in atelier, printre flori, foarfeci pierdute prin mormanul de frunze, cafele reci si ceasul care tica tot mai galagios, cand mai sunt doar cateva ore pana in zorii zilei. Cam asa se descriu zilele si noptile minunate de week-end floral, in sezonul nuntilor, week-end care incepe de joi, cu momentul sosirii florilor.

Floristii, sunt oameni creativi, iar cuvantul ‘’organizare’’, nu face parte din vocabularul zilnic, ceea ce in sezonul plin de evenimente colorate, provoaca mari batai de cap.

Munca de florist implica multe flori, multe materiale, multi oameni, multe evenimente si da,este o munca foarte  creativa, dar pentru a ajunge la un echilibru in munca noastra cu flori, este nevoie si de multa organizare.

Parca te aud spunand :’’bun, bun, asta stiu ca trebuie sa ma organizez, dar cum?’’ Rabdare, ca iti dezvalui chiar acum din secretele mele de organizare!

 

1.Investeste timp pentru a-ti face timp.

Iti pierzi noptile lucrand cu florile? Afla cum sa iti organizezi afacerea ta cu flori!

Aloca-ti timp sa iti faci agenda cu pasii pe care trebuie sa ii faci, pentru a realiza tot acel proiect de la cap la coada. Noteaza in agenda ta, atat actiunile pe care trebuie sa le faci, cat si timpul de executie. Nu este indicat sa sari peste pasii pe care ii consideri banali, cum ar fi  conditionatul florilor sau drumul cu masina pana la depozitul de materiale. In acest fel vei realiza ce actiuni necesita executia ta calificata sau ce poti sa delegi colegilor tai.

 

2.  Deleaga

Iti pierzi noptile lucrand cu florile? Afla cum sa iti organizezi afacerea ta cu flori!

   Stiu ca este foarte dificil sa delegam din atributiunile noastre, deoarece consideram ca noi stim sa facem cel mai bine toate activitatile din atelier, dar apare si acel moment cand nu mai putem jongla cu toate responsabilitatile si  hotaram sa ne formam o echipa, angajand primul coleg.

    Indiferent ca avem o echipa formata din 2 persoane sau din 10 persoane, poti sa alergi din in loc in loc si nimeni  sa nu stie ce are de facut sau poti sa construiesti o echipa organizata, fiecare cu responsabilitatea lui. O echipa organizata este o echipa care stie ce are de facut. Asa ca activitatea asta de delegare se face prin a imparti responsabilitatile pe departamente.

 

3.Formeaza-ti departamente, in afacerea ta cu flori.

Iti pierzi noptile lucrand cu florile? Afla cum sa iti organizezi afacerea ta cu flori!

 Chiar daca sunteti doar 2 colegi in florarie sau in agentia de evenimente, asta nu inseamna ca nu ai mai multe departamente. Cu siguranta faci receptia de flori, iti cumperi materiale si ai un stoc in atelier, activitatile legate de acestea, intra in departamentul logistica.  80% din orice afacere, este marketing-ul, astfel ca unul dintre departamentele afacerii tale cu flori, este departamentul de marketing. Asa iti conturezi in continuare si celelalte departamente.

4.Imparte responsabilitatile pe departamente

Iti pierzi noptile lucrand cu florile? Afla cum sa iti organizezi afacerea ta cu flori!

  Dupa ce iti cunosti toate departamentele, incepi sa delegi colegilor din echipa, responsabilitatile specifice fiecarui departament. Se prea poate ca unii colegi sau chiar tu,sa porti mai multe ‘’palarii’’, in mai multe din departamentele atelierului tau cu flori.  In felul acesta fiecare isi cunoaste responsabilitatile si stie ce are de facut.

5.Organizarea in deplasare

Stiu cum este sa fugi prin atelier dintr-un colt in celalat, sambata dimineata, inainte de a te urca in masina, sa mai cauti cate un cleste sau iti intrebi colegii daca au pus toate accesoriile, daca au luat toate cutitele de flori sau daca au pus banda de lipit de care ai nevoie pentru a finaliza aranjamentele de nunta de la restaurant.

Pentru a evita astfel de situatii, musai sa faci o lista colegului din departamentul de logistica, cu materialele necesare fiecarui eveniment in deplasare. Doar colega ta sau poate chiar tu, este cea responsabila cu toate materialele necesare la fiecare deplasare.

 

6. Ia-ti pauza

Chiar daca lucrezi contra cronomentru, este foarte important sa iti programezi si pauzele. Creierul nostru nu se poate concentra foarte multe ore facand acelasi lucru, asa ca e musai sa iti iei cate o pauza, de preferat in afara atelierului. De obicei inspiratia vine in momentul in care iesim afara din atelier sau din zona in care lucram si in plus ne si oxigenam creierul.

 

7. Evita distragerile 

  Ne simtim bine cand suntem multi-tasking, mai ales cand avem o echipa de oameni in jurul nostru care au intrebari pe toate partile, dar cand avem de finalizat un design floral, este bine sa il finalizam pana la capat, fara intreruperi si abia apoi sa raspundem intrebarilor din jurul nostru.  Distragerile de acest gen, ne incetinesc munca si ne fac sa fim ineficienti.

 

8.Incepe cu cel mai solicitant design

  Stiu ca iti place sa incepi cu creatia florala care iti aduce cea mai mare satisfactie, dar iti recomand sa incepi invers. De dimineata, suntem mai odihniti si putem sa ne concentram mai usor, mai ales in activitatile care sunt mai solicitante, dar daca le lasam la urma, riscam sa facem greseli, sa nu ne reuseasca, sa ne frustram si bineinteles ca va incepe sa ne streseze si timpul care trece uitandu-ne la designul nu este gata.

 

Acestia sunt pasii pe care ii poti aplica pentru ati organiza munca cu florile si sunt doar o parte din ceea ce inseamna organizarea timpului ca si designer florist si a unei afaceri cu flori.Tot ceea ce impartasesc cu tine este din experientele prin care am trecut, lucrand in afaceri mai mici sau mai mari, demonstrand alaturi de Gregor Lersch sau Tomas de Bruyne. Sa iti urmezi pasiunea de a lucra cu florile este cel mai frumos lucru pe care il poti face pentru tine si sufletul tau, dar ai nevoie atat de tehnicile de design floral cat si de informatii despre afacerile cu flori.

 Iti dau ocazia sa iti urmezi pasiunea cu flori alaturi de mine si alti floristi pasionati in cadrul Programului Foundation in Floral Design.

  Te pup si de imbratisez cu drag, florist talentat!